Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Hajtogatott, élesztős tészta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Ajánlott anyaghányad édes süteményekhez

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dkg étolaj
  • 2 db tojássárgája
  • vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 21 dkg vaj

Ajánlott anyaghányad sós süteményekhez

  • 40 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,4 dl tej
  • 2,4 dkg olaj
  • 2 db tojássárgája
  • 21 dkg vaj
  • 1 kávéskanál cukor

Elkészítése

A vajat kockázzuk, vagy esetleg lereszeljük és átgyúrjuk. Erre azért van szükség, mert könnyebb lesz kinyújtani a tésztában. Én előző este ki szoktam venni a hűtőből és még akkor elkészítem a vajat.

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A megmaradt tejben elkeverjük a tojás sárgáját, olajat, sót vagy cukrot. Összegyúrjuk az élesztővel és a tejes eleggyel a lisztet. Ha kell még egy kevés lisztet adhatunk hozzá, de jó lágy tésztát kell hogy kapjunk. Kigömbölyítjük, és tetejét bevagdosva, lisztezett asztalon letakarva hagyjuk kelni.

1380873_213058698866976_11252269_n

Ha megkelt, kicsit meglisztezzük, 4 fület nyújtunk neki úgy, hogy a közepét nagyobbra hagyjuk, erre megy majd a vaj.

1388114_213058752200304_157242481_n

Lesöpörjük a lisztet, rátesszük a vajat és a vajra ráhajtjuk átlósan a füleket.

960998_213058798866966_1101228875_n

Ha ez megvan, először tenyerünkkel kilapogatjuk, majd nyújtófával először a sarkokba ütögetjük a vajat, majd fel-és le. Kicsit meglisztezzük a deszkát és a tészta felületét is, majd kinyújtjuk.

Hajtogatása: szimpla-dupla-dupla.

Először a szimpla hajtás: a képen jól kivehető hogyan kell hajtogatni, nem is részletezném, mert írva bonyolultabb.

1418435_213058875533625_100278053_n

1232891_213058912200288_402826822_n

Ha megvan, elfordítjuk 90 fokkal, majd jön egy dupla hajtás: szintén képen jól kivehető.

1420080_213058975533615_1461757714_n

986736_213059028866943_2130679831_n

1418368_213059062200273_2065622220_n

1420114_213059055533607_1450365739_n

Ezután lisztezett tálcára tesszük, kicsit benedvesített konyharuhával letakarjuk és hűtőben pihentetjük fél órán át, majd kinyújtjuk és ismét duplán hajtogatjuk, ekkor már legalább egy órán át pihentetjük a hűtőben, majd elkészítjük belőle a kívánt süteményt.

Nem kell attól megijedni, ha első nyújtáskor nem lesz szép téglalap alakú a tészta. Nekem sem szokott a legtökéletesebbre sikerülni, hajtogatáskor kezünkkel lehet alakítani. Az utolsó hajtogatáskor érdemes nagyobbra nyújtani a tésztát, mert amikor készítjük a terméket, akkor könnyebb dolgunk lesz a nyújtással.

https://receptneked.wps.hu/teszta/hajtogatott-elesztos-teszta/