Elkészítése
Nincs nyár lángos nélkül!
Réges-régen még zsírban sütötték. Az alaprecept áttört-főtt burgonyával készül, ugyanis a külső ropogós kérget és a belső omlós állagot egyedül a lisztes krumplinak köszönheti ez a varázslatos étel.
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és az apró darabokra morzsolt élesztőt. Hagyjuk a keveréket 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a főtt-áttört burgonyát és a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és hozzáadunk még annyi tejet, hogy kellemesen puha, lágy legyen a tészta.
Ezután a tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg, de nem forró helyen kb 45 percen át kelesztjük.
A hólyagos, két-háromszorosára megkelt tésztát olajozott gyúrólapon vagy tálcán olajos kézzel nyújtsuk ki kb 2 cm vastagságúra és kis jénai tállal szaggassuk ki. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentessük úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután olajos kezekkel a tésztát a széleinél óvatosan húzogasd, hogy lángos alakú legyen.
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat és egyenként süssük ki a lángosokat. Nagyon gyorsan kisül, kb 2-3 perc alatt! A kisült lángosokat ne tedd egymásra!
Az elkészült lángosokat megkenheted fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal megszórhatod. Én mogyorókrémmel is kipróbáltam és nagyon ízletes lett!
Jó étvágyat kívánok!










