Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi burgonyás lángos alaprecept recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 kg búza finomliszt
  • 3 db főtt, áttört burgonya
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 30 g friss élesztő
  • 2 csipet só
  • 0,5 dl olaj
  • tej amennyit a tésztánk felvesz

Sütéshez

  • étolaj

Elkészítése

Nincs nyár lángos nélkül!

Réges-régen még zsírban sütötték. Az alaprecept áttört-főtt burgonyával készül, ugyanis a külső ropogós kérget és a belső omlós állagot egyedül a lisztes krumplinak köszönheti ez a varázslatos étel.

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és az apró darabokra morzsolt élesztőt. Hagyjuk a keveréket 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, majd hozzáadjuk a főtt-áttört burgonyát és a felfuttatott élesztőt is. Alaposan összedolgozzuk a tésztát és hozzáadunk még annyi tejet, hogy kellemesen puha, lágy legyen a tészta.

Ezután a tésztát letakarjuk egy konyharuhával és meleg, de nem forró helyen kb 45 percen át kelesztjük.

A hólyagos, két-háromszorosára megkelt tésztát olajozott gyúrólapon vagy tálcán olajos kézzel nyújtsuk ki kb 2 cm vastagságúra és kis jénai tállal szaggassuk ki. A kiszúrt darabokat 10-20 percig pihentessük úgy, hogy ne érjenek össze. Ezután olajos kezekkel a tésztát a széleinél óvatosan húzogasd, hogy lángos alakú legyen.

Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat és egyenként süssük ki a lángosokat. Nagyon gyorsan kisül, kb 2-3 perc alatt! A kisült lángosokat ne tedd egymásra!

Az elkészült lángosokat megkenheted fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal megszórhatod. Én mogyorókrémmel is kipróbáltam és nagyon ízletes lett!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/teszta/hazi-burgonyas-langos-alaprecept/