Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi hamburger zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 dl natúr joghurt
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás (a kenéshez )
  • 2 evőkanál olaj
  • kevés vaj (a tetejére )

Elkészítése

A lisztet egy nagy tálba tesszük, és közepébe egy mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos tejet. Az élesztőt hagyjuk felfutni.

Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót: a sót, a tojást, a natúr joghurtot és az olajat. Kézzel vagy dagasztógéppel sima, rugalmas tésztát dagasztunk. A tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkafelületen hengert formázunk belőle, majd 10 egyenlő részre osztjuk. (Ha nagyobb vagy kisebb bucikat szeretnénk, ennek megfelelően osztjuk a tésztát.) A darabokból kézzel kis cipókat formázunk, és olajjal kikent tepsibe tesszük. A cipókat letakarva további 30 percig pihentetjük.

A bucik tetejét egy felvert tojással megkenjük, hogy szép aranyszínűek legyenek sütés után. Az előmelegített sütőbe tesszük őket, és 180 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Amikor megsültek, kivesszük őket a sütőből, és még forrón egy darabka margarinnal megkenjük a tetejüket, hogy fényesek és puhák maradjanak. Tálalás előtt hagyjuk kissé hűlni.

https://receptneked.wps.hu/teszta/hazi-hamburger-zsemle/