Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Házi kürtőskalács recept recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1 dkg só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 0,5 liter tej
  • 1 db citrom reszelt héja

A forgatáshoz

  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 10 dkg darált dió

A hengerekre

  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Az élesztőt egy kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A margarint megolvasztjuk.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A felfuttatott élesztős tejet és az olvasztott margarint is hozzáadjuk, majd alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg rugalmas, homogén tésztát nem kapunk.

A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-50 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, de nem gyúrjuk át. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk.

A sütőhengereket vékonyan beolajozzuk, majd a tésztacsíkokat spirálisan feltekerjük úgy, hogy a szélei kissé fedjék egymást. A tészta két végét aláhajtjuk, hogy ne csússzon le.

A külsejét is vékonyan megkenjük olajjal, majd kristálycukorba forgatjuk.

Előmelegített sütőben 200°C-on, forgatva aranybarnára sütjük.

Még melegen ízlés szerint darált dióba, fahéjas cukorba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.

https://receptneked.wps.hu/teszta/hazi-kurtoskalacs-recept/