Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Húsos pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • só

Töltelékhez

  • 50 dkg darált hús ( nálam sertés comb)
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 3 db hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
  • só
  • bors
  • szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi friss petrezselyem
  • kevés kakukkfű (intenzív íze van)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál finomliszt (vagy keményítő )

Kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Elkészítése

A húsos pite egy tartalmas, omlós tésztából készült étel, amelyben a szaftos darált húsos-zöldséges töltelék és a fűszerek tökéletes harmóniát alkotnak. Hidegen és melegen is finom, ezért vendégváróként és főételként is remek választás.

Tészta elkészítése

A lisztet összekeverjük a sóval, majd a margarint gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, ügyelve arra, hogy ne melegedjen fel túlságosan a kezünk melegétől. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és egynemű tésztává gyúrjuk. A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék elkészítése

Kevés olajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pároljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel és mustárral ízesítjük. Hozzákeverjük a kockára vágott zellerszárat és paradicsomot, majd egy tojással gazdagítjuk, végül kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A frissen aprított petrezselymet is beleforgatjuk, felforraljuk, és ha szükséges, a felesleges zsiradékot lekanalazzuk róla.

Sütés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, kivajazott piteformába illesztjük, a szélein kis peremet hagyva. Villával több helyen megszurkáljuk, majd 10 percig elősütjük. Ezután a sűrű ragut a tésztára halmozzuk, a maradék tésztával befedjük vagy díszítjük, majd egy tojás sárgájával lekenjük. Újabb 15 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. A sütőből kivéve pár percet állni hagyjuk, hogy szeletelhető legyen, és a gőz ne égesse meg a kezünket.

Tipp

A pitetészta fagyasztható, így akár nagyobb adagot is készíthetünk előre. A tojásfehérjét ne használjuk fel a tésztában, mert attól elveszíti az omlósságát.

https://receptneked.wps.hu/teszta/husos-pite-2/