A húsos pite egy tartalmas, omlós tésztából készült étel, amelyben a szaftos darált húsos-zöldséges töltelék és a fűszerek tökéletes harmóniát alkotnak. Hidegen és melegen is finom, ezért vendégváróként és főételként is remek választás.
Tészta elkészítése
A lisztet összekeverjük a sóval, majd a margarint gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, ügyelve arra, hogy ne melegedjen fel túlságosan a kezünk melegétől. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és egynemű tésztává gyúrjuk. A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék elkészítése
Kevés olajon megpirítjuk az apróra kockázott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pároljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel és mustárral ízesítjük. Hozzákeverjük a kockára vágott zellerszárat és paradicsomot, majd egy tojással gazdagítjuk, végül kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A frissen aprított petrezselymet is beleforgatjuk, felforraljuk, és ha szükséges, a felesleges zsiradékot lekanalazzuk róla.
Sütés
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, kivajazott piteformába illesztjük, a szélein kis peremet hagyva. Villával több helyen megszurkáljuk, majd 10 percig elősütjük. Ezután a sűrű ragut a tésztára halmozzuk, a maradék tésztával befedjük vagy díszítjük, majd egy tojás sárgájával lekenjük. Újabb 15 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. A sütőből kivéve pár percet állni hagyjuk, hogy szeletelhető legyen, és a gőz ne égesse meg a kezünket.
Tipp
A pitetészta fagyasztható, így akár nagyobb adagot is készíthetünk előre. A tojásfehérjét ne használjuk fel a tésztában, mert attól elveszíti az omlósságát.