Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kalácskoszorú fonással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • késhegynyi kurkuma
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Töltelék

  • maradék sülthús apró kockákra vágva
  • húsos szalonna felkockázva
  • reszelt sajt ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
  • 1 darab tömlős sajt (100 g)
  • 2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin a kenéshez

Tetejére

  • 1 tojás felverve
  • szezámmag

Elkészítése

A dagasztótál aljába tesszük a sót, erre a lisztet, melyben elkeverjük a kurkumát. A közepébe kis krátert készítünk, beletesszük a cukrot, morzsolt élesztőt, majd ráöntünk kb 1 dl langyos tejet.

Miután az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tej többi részét és elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat. Miután a lisztszemcsék átnedvesedtek, de még nem állt össze a tésztánk, hozzáadjuk a zsiradékot is.

Jól kidagasztjuk a tésztánkat. Letakarva 45 percig hagyjuk kelni.

Közben előkészítjük a tölteléket. A krémsajt kivételével összedaraboljuk, lereszeljük a hozzávalókat.

Ha megkelt a tésztánk enyhén lisztezett felületen kb 35*50 cm-es nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabb lapjánál pizzavágóval kb kisujjnyi vastagságú csíkokat vágunk bő egyharmadáig a tésztának. Én keresztben odatettem a nyújtófát, hogy egyenlő hosszúak legyenek a csíkok. Ezeket a csíkokat hármasával be is fonjuk.

A tészta fennmaradó részét megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhalmozzuk a tölteléket, a töltelék tetejére rányomjuk a tömlős sajtot és szorosan felcsavarjuk. Ekkor a tésztánkat rátesszük egy nagy méretű, gáztepsire és egy koszorút formázunk úgy, hogy a tészta két végét egymásba nyomjuk és ezt be is fedjük egy fonással. Célszerű úgy hajtani, hogy a fonatok vége a belső részen legyen, mert ha kel a tészta a sütőben, akkor biztos nem fognak kibújni a koszorú alól a kis copfocskák.

Letakarva hagyjuk 20 percet pihenni, közben előmelegítjük 160 fokra hőlégkeverésen a sütőt.

20 perc letelte után lekenjük a kalácsot egy felvert tojással és fonások közt megszórjuk szezámmaggal.

Sütési idő kb 30 perc.

https://receptneked.wps.hu/teszta/kalacskoszoru-fonassal/