Hozzávalók:
- 4 tojás
- 5 dkg friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 6 dl kefir
- 3 tk só
- 100 dkg liszt
A sütéshez:
- kb. 5 dl olaj
A tetejére:
- pár gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- 20-25 dkg sajt reszelt
Elkészítése:
Egy kevés langyos kefirben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Utána hozzáadjuk a többi kefirt,a tojásokat és a sót. Jól elkeverjük, végül a lisztet is hozzáadjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Ha előre készítjük el a tésztát, pl. előtte való nap, akkor éjszakára (felhasználásig) tegyük hűtőbe.)
Lisztes kézzel gombócokat csípünk, ellapítjuk, széleit széthúzogatjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
Papírtörlőre tesszük, hogy felitassuk a fölösleges zsiradékot.
Fokhagymával bedörzsöljük, a tetejét megsózzuk, ha szükséges. Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
[box style=”info”]Ha nincs kefir, tejföllel is lehet helyettesíteni.[/box]