Elkészítése
Tészta elkészítése
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásfehérjét, majd belekanalazzuk a hideg vizet és az ecetet. Addig dolgozzuk, amíg selymes, lágy tésztát nem kapunk.
Nyújtás és hajtogatás
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd rolád szerűen feltekerjük, és négy részre vágjuk. Ezeket egyenként négyzet alakúra nyújtjuk, és egymásra helyezzük. Ezután éles késsel a tésztát negyedeljük, és ismét egymásra tesszük a rétegeket.
Pihentetés
A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, és néhány órát pihentetjük, hogy a rétegek szépen kialakuljanak. Ízlésünk szerint felhasználhatjuk sós vagy édes változatban is, ugyanúgy, mint a boltban kapható leveles tésztát. Tapasztalat szerint, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, még szebb és jobb állagot érhetünk el.
Tipp
Ha édes süteményhez készítjük, a rétegezés közben kevés porcukrot is szórhatunk a tésztára. Sós változat esetén aprított zöldfűszerekkel gazdagíthatjuk, így már az alap is finom ízeket hordoz.


