Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Leveles tészta házilag recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 2 evőkanál 10 %-os ecet
  • liszt (a nyújtáshoz )

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásfehérjét, majd belekanalazzuk a hideg vizet és az ecetet. Addig dolgozzuk, amíg selymes, lágy tésztát nem kapunk.

Nyújtás és hajtogatás

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd rolád szerűen feltekerjük, és négy részre vágjuk. Ezeket egyenként négyzet alakúra nyújtjuk, és egymásra helyezzük. Ezután éles késsel a tésztát negyedeljük, és ismét egymásra tesszük a rétegeket.

Pihentetés

A kész tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, és néhány órát pihentetjük, hogy a rétegek szépen kialakuljanak. Ízlésünk szerint felhasználhatjuk sós vagy édes változatban is, ugyanúgy, mint a boltban kapható leveles tésztát. Tapasztalat szerint, ha egy éjszakát pihen a hűtőben, még szebb és jobb állagot érhetünk el.

Tipp

Ha édes süteményhez készítjük, a rétegezés közben kevés porcukrot is szórhatunk a tésztára. Sós változat esetén aprított zöldfűszerekkel gazdagíthatjuk, így már az alap is finom ízeket hordoz.

https://receptneked.wps.hu/teszta/leveles-teszta-hazilag/