Elkészítése
Ez a medvehagymás gnocchi igazi tavaszi finomság, amely önmagában is laktató, de húsok mellé köretként is kiváló. A friss medvehagyma pesto különleges ízt ad neki, és számtalan más ételben is felhasználható.
Gnocchi elkészítése
- A burgonyát sós vízben puhára főzzük.
- Kicsit kihűtjük, majd krumplinyomón áttörjük.
- A krumplit keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a 3-4 púpos evőkanál medvehagyma pestót, a tojássárgákat (elhagyható), valamint kb. 30-40 dkg lisztet.
- Kézzel összegyúrjuk, és ha szükséges, adunk még hozzá lisztet. A tészta akkor jó, ha lágy, de elválik az edény falától.
- Belisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk.
- Kisebb adagokat csípünk le, ujjnyi vastag hengerré sodorjuk, majd késsel kétujjnyi darabokra vágjuk.
- Villával megnyomkodjuk a darabokat, így mintásak lesznek, és jobban tapad rájuk a szósz.
- A gnocchikat lisztezett felületen elterítjük, hogy ne érjenek egymáshoz. Ha van idő, 30 percig pihentetjük, de akár azonnal is főzhetjük.
- Bőséges, lobogó, sós vízben főzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük.
- Szűrőkanállal forró vajra szedjük, és pár pillanatig pirítjuk.
- Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk pirított szalonnával és annak zsírjával, végül reszelt sajttal koronázzuk.
Medvehagyma pesto készítése
- Egy csokor friss medvehagymát alaposan megmosunk, a leveleket leszárítjuk.
- Késsel felaprítjuk, majd robotgépbe tesszük.
- Hozzáadunk egy kevés tengeri sót, és annyi olívaolajat, hogy krémes állagú masszát kapjunk.
- Üvegbe töltjük, a tetejét kevés olajjal lezárjuk, hogy légmentesen elálljon.
A medvehagyma pesto sokoldalúan felhasználható: húsokhoz pácnak, pirítósra kenve, péksütik töltelékeként, rizottóba vagy tésztákhoz keverve – igazi titkos hozzávaló a konyhában.
