Az élesztőt langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, és apránként langyos vizet adagolva rugalmas tésztát dagasztunk. A tészta állaga ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A dagasztás végén hozzáadunk 1 teáskanál margarint vagy vajat, és alaposan beledolgozzuk a tésztába.
Apróra vágott medvehagymát is keverhetünk a tésztába, ha intenzívebb ízt szeretnénk. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen kb. 20-30 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
Amikor a tészta megkelt, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, vagy zsiradékkal kikenünk. A tésztát a tepsibe nyomkodjuk egyenletesen.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírjára pirítjuk. A tejföllel megkenjük a tészta tetejét, majd eloszlatjuk rajta a pirított szalonnadarabokat. Meghintjük a maradék medvehagymával, és a lilahagymát vékony karikákra vágva a tetejére tesszük.
Sütés:
Előmelegített sütőben, 180-200 °C-on kb. 20-25 percig sütjük.
Tálalás:
A medvehagymás kenyérlángost frissen, melegen kínáljuk. Nagyszerű vendégváró vagy borkorcsolya, de önálló ételként is megállja a helyét.