Zöldséges alap:
A répát, a vöröshagymát, a zellert, a gombát és 3 gerezd fokhagymát késes robotgéppel daráljuk össze, de ne teljesen pépesre. A felhevített olajon egy serpenyőben, sóval és borssal ízesítve, fedő alatt pároljuk puhára 10-15 perc alatt.
Húsos-paradicsomos ragu:
A megpuhult zöldségekhez adjuk a darált húst és kevergetve pirítsuk addig, míg kifehéredik. Szórjuk rá az oregánót, öntsük hozzá a vörösbort és várjuk meg, míg az alkohol elpárolog. Ezután keverjük bele a konzerv paradicsomot és fedő alatt pároljuk 15 percig.
Tészta és besamel:
Közben a spagettit főzzük félkeményre enyhén sós vízben. A besamelhez olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet és pirítsuk enyhén, hogy elveszítse a nyers ízét, de ne barnuljon meg. Apránként adjuk hozzá a tejet, mindig csomómentesre keverve. Reszeljük bele a maradék fokhagymát és adjuk hozzá a reszelt sajt felét. Amikor besűrűsödik, akkor a mártás elkészült.
Összeállítás és sütés:
A főtt tésztát keverjük össze a besamellel, majd a felét öntsük egy jénaiba vagy tepsibe. Egyenletesen terítsük el rajta a húsos ragut, majd fedjük be a maradék tésztával. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot és süssük 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Tipp:
Ha szeretnénk gazdagabb ízt, akkor adhatunk a raguhoz egy kevés bazsalikomot vagy kakukkfüvet is. A tetejére akár többféle sajtot is reszelhetünk, például mozzarellát vagy parmezánt, így még különlegesebb lesz az étel.