Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Napraforgó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 kis doboz joghurt (lehet tejföl is)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • kb. 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • szezámmag
  • fekete szezámmag

Töltelék

  • 25 dkg sonka
  • 1 kis doboz tejföl
  • mustár
  • vöröshagyma (finomra vágva )
  • só
  • bors
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése

A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát, adunk hozzá egy kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát és reszelt sajtot.

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, kissé lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk. (2 napraforgó jön ki belőle.)

Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral sütőlemezre tesszük, és megkenjük a töltelék felével.

Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

Pizzavágóval vagy egy éles késsel felcsíkozzuk a tésztát (kihagyva a közepére szúrt kört), a következőképpen: először négy, majd nyolc, végül tizenhat részre, mindig felezve, majd minden csíkot azonos irányban egyszer-kétszer megtekerünk.

Kb. 30 percig hagyjuk pihentetni, majd egy egész felvert tojással lekenjük. A közepét fekete szezámmaggal megszórjuk, a többi részét szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

 

 

https://receptneked.wps.hu/teszta/napraforgo-3/