Elkészítése
Hozzávalók:
Tészta:
- 200 g liszt
- 100 g rétesliszt
- 1 tojássárgája
- 1 tojás
- 1 ek tejföl
- 10 g só
- 10 g cukor
- 1 ek olvasztott vaj
- 10 g élesztő
- 1,5 dl íz
Továbbá:
- mák, dió, olvasztott vaj és porcukor a szóráshoz
- szilva lekvár
Elkészítése:
A tészta összes alapanyagát egy tálba mérem, majd kézzel egynemű, lágy tésztát dagasztok belőle. Ez legalább tíz perc, meg kell vele dolgozni, hogy igazán jó legyen. A tésztát vékonyan bekenem olajjal vagy olvasztott vajjal, majd meleg (35 fokos) helyen egy órán át kelesztem letakarva.
A megkelt tésztát átgyúrom, hengerré nyújtom. Két hosszúkás rudat (veknit) vagy négy kisebb gombócot formázok belőle.
A gombócokra lyukat készítek és megtöltöm a lekvárral, majd a lyuk helyét összecsipkedem alaposan, hogy a lekvár ne folyjon ki.
Összeállítom a gőzölőedényt: két ujjnyi vízzel feltöltök egy fazekat, a közepére egy kisebb jénait (vagy tortakarikát, befőttes üveget, akármit) teszek, felforralom a vizet, majd a gombócokat egymástól távolabb beleteszem. Lefedve, nagy lángon, 15 percig fedő alatt gőzölöm. Közben nem emelgetem a fedőt.
Ha kész, leveszem a fedőt, óvatosan kiemelem a knédliket. Amikor langyos, cukrozott darált mákkal megszórom és azonnal tálalom.
Érdemes dupla adaggal gőzölni, mert az elkészült knédliket lefagyasztom, így legközelebb csak 5 perc alatt átgőzölöm őket és kész a köret.
A tésztát lehet tölteni szilva lekvárral, felezett sárgabarackkal, eperrel, bármivel, majd a fenti módon elkészítve zseniális édesség lesz belőle.


