Elkészítése
A vöröshagymát finomra vágjuk vagy lereszeljük, majd kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt sonkát, és pár percig együtt pirítjuk. Ekkor mehet bele a hámozott, felaprított paradicsom, a paradicsompüré, a kockázott szárzeller és a felkarikázott sárgarépa is.
Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, az oregánót, sót, borsot és a cukrot. Lefedve, kis lángon addig pároljuk, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak, és a szósz besűrűsödik.
Közben a fusillit lobogó, sós, kevés olajjal ízesített vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, majd összeforgatjuk a kész szósszal.
Tálaláskor bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és forrón kínáljuk.
Tipp
A füstölt sonka helyett készíthetjük pancettával vagy bacon szalonnával is, így még intenzívebb ízt kapunk. Ha könnyedebb változatra vágyunk, friss bazsalikomlevelekkel és mozzarellával tálalva igazi mediterrán hangulatú fogás lesz belőle.
