Elkészítése
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a felkarikázott sárgarépát. Kissé átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd belereszeljük a fokhagymát. Felöntjük kb. 2 dl húslevessel, ezután beletesszük a zöldborsót, a gombát és a zöldbabot. Együtt pároljuk, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Végül megszórjuk liszttel, és addig főzzük, míg kellemesen sűrű ragut kapunk. (Ha szeretjük, liszt helyett paradicsompürével is sűríthetjük.)
Közben a burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd áttörjük, és margarinnal, kevés tejjel, sóval, szerecsendióval, valamint tojássárgájával simára keverjük.
Egy tepsit kivajazunk. Az aljára terítjük a burgonyapüré egyharmadát, erre kerül a zöldséges-húsos ragu, majd befedjük a maradék burgonyával. A tetejére habzsákból krumplipüré-búbokat nyomunk, így szebb lesz a sütés után. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Tipp
A pite íze még gazdagabb lesz, ha a tetejére kevés reszelt sajtot is szórunk. Ha előző nap elkészítjük a ragut, másnap már csak össze kell állítani és sütni, így időt spórolhatunk.
