Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pásztorpite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 60 dkg darált hús (lehet más húsból is)
  • 3 szál sárgarépa (karikákra vágva)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gomba (erdei gombát használtam)
  • 20 dkg zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl alaplé (vagy 1 leveskocka)
  • só
  • bors
  • 2 kg burgonya
  • tej
  • margarin
  • 2 db tojássárgája
  • szerecsendió

Elkészítése

Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és a felkarikázott sárgarépát. Kissé átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd belereszeljük a fokhagymát. Felöntjük kb. 2 dl húslevessel, ezután beletesszük a zöldborsót, a gombát és a zöldbabot. Együtt pároljuk, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Végül megszórjuk liszttel, és addig főzzük, míg kellemesen sűrű ragut kapunk. (Ha szeretjük, liszt helyett paradicsompürével is sűríthetjük.)

Közben a burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd áttörjük, és margarinnal, kevés tejjel, sóval, szerecsendióval, valamint tojássárgájával simára keverjük.

Egy tepsit kivajazunk. Az aljára terítjük a burgonyapüré egyharmadát, erre kerül a zöldséges-húsos ragu, majd befedjük a maradék burgonyával. A tetejére habzsákból krumplipüré-búbokat nyomunk, így szebb lesz a sütés után. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

Tipp

A pite íze még gazdagabb lesz, ha a tetejére kevés reszelt sajtot is szórunk. Ha előző nap elkészítjük a ragut, másnap már csak össze kell állítani és sütni, így időt spórolhatunk.

https://receptneked.wps.hu/teszta/pasztorpite-3/