Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pita kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 450 g búzaliszt
  • 7 g só
  • 12 g cukor
  • 25 g élesztő (friss)
  • 310 ml víz
  • 12 g olaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A hozzávalókat kimérjük a dagasztógép táljába vagy egy nagyobb edénybe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral. Ezután alaposan kidagasszuk – dagasztógéppel vagy kézzel – lágy tésztává.

A tésztát olajjal kikent tálba tesszük, a tetejét is megkenjük olajjal, majd letakarva 90 percig kelesztjük.

Formázás és pihentetés

A megkelt tésztát vastagon lisztezett felületre borítjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat nedves konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.

Ezután lisztmentes felületen, körkörös mozdulatokkal kissé leszorítva gömbölyítjük a darabokat, majd 13–14 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. A kinyújtott tésztákat újabb 5 percig pihentetjük.

Sütés

A sütőt 250 fokra, lehetőleg légkeveréses fokozatra előmelegítjük, a sütőlemezt is betesszük, hogy átforrósodjon. A pitákat mindig lisztes felükkel lefelé helyezzük a forró lemezre.

Kb. 2–3 percig sütjük, amíg a közepe szépen felpúposodik, majd megfordítjuk. Összesen 5–6 perc sütés után kivesszük a sütőből, és nedves konyharuhával letakarjuk, hogy puhák maradjanak.

Tipp

A friss pitát nemcsak gyros mellé, hanem hummuszhoz, tzatzikihez vagy sült húsok mellé is tálalhatjuk. Ha ropogósabb változatot szeretnénk, a sütés után ne takarjuk le konyharuhával.

https://receptneked.wps.hu/teszta/pita-kenyer/