Elkészítése
Tészta:
Az élesztőt a langyos vízben, kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd a puha vajjal, tejföllel és a kis adagokban hozzáöntött vízzel sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb fél óráig kelesztjük.
Paradicsomszósz:
Az oregánó leveleit vágjuk apróra, majd keverjük el a sűrített paradicsommal, a ketchuppal, sóval és borssal.
Feltétek előkészítése:
A gombát szűrjük le. A kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és a hagymát karikázzuk fel. A sajtot reszeljük durvára.
Formázás, összeállítás:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 5–6 mm vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb fedő segítségével három egyforma, kerek lapot vágunk belőle. Az elsőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a másodikat egy konyharuhára, a harmadikat pedig később a tetejére fogjuk.
Az alsó lapra kenjük a paradicsomszósz felét, hagyva a széleken kis peremet. Rendezzük el rajta a kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és hagymát. Tegyük rá a füstölt sajt szeleteket, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Helyezzük rá a második tésztalapot és kenjük meg a paradicsomszósz másik felével. Rakjuk rá a sonkát, a gombát, a füstölt sajtot és a reszelt sajtot. Enyhén sózzuk és borsozzuk.
A harmadik tésztalapot még a deszkán osszuk fel szeletekre (pl. 12 részre), majd helyezzük a burger tetejére. Kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
Sütés:
A megformázott burgert pihentessük 10-15 percig. Ezután előmelegített, 200 °C-os sütőben (légkeveréssel) kb 35-40 perc alatt süssük aranybarnára.
Tálalás:
Sütés után hagyjuk pár percig pihenni, majd melegen szeleteljük.
Tipp:
A tölteléket variálhatjuk ízlés szerint: kerülhet bele bacon, kukorica vagy akár csípős paprika is. Ha fűszeresebb szószt szeretnénk, adjunk a paradicsomszószhoz egy kevés chilit vagy bazsalikomot.


