Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pizza burger recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 dkg friss élesztő
  • csipet cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • víz

Paradicsomszósz:

  • 1 evőknál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál ketchup
  • 6 ág friss oregánó (vagy 1 ek morzsolt )
  • bors
  • só

Alsó tésztára:

  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg szalámi
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 1 fej hagyma
  • 5 szelet füstölt sajt
  • 12 dkg sajt
  • bors
  • só

Második tésztára

  • 15 dkg gépsonka
  • 1 darab gombakonzerv
  • 5 szelet füstölt sajt
  • 12 dkg sajt
  • bors
  • só

Tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt a langyos vízben, kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd a puha vajjal, tejföllel és a kis adagokban hozzáöntött vízzel sima, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb fél óráig kelesztjük.

Paradicsomszósz:

Az oregánó leveleit vágjuk apróra, majd keverjük el a sűrített paradicsommal, a ketchuppal, sóval és borssal.

Feltétek előkészítése:

A gombát szűrjük le. A kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és a hagymát karikázzuk fel. A sajtot reszeljük durvára.

Formázás, összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb 5–6 mm vastagra nyújtjuk. Egy nagyobb fedő segítségével három egyforma, kerek lapot vágunk belőle. Az elsőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a másodikat egy konyharuhára, a harmadikat pedig később a tetejére fogjuk.

Az alsó lapra kenjük a paradicsomszósz felét, hagyva a széleken kis peremet. Rendezzük el rajta a kolbászt, szalámit, paprikát, paradicsomot és hagymát. Tegyük rá a füstölt sajt szeleteket, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Helyezzük rá a második tésztalapot és kenjük meg a paradicsomszósz másik felével. Rakjuk rá a sonkát, a gombát, a füstölt sajtot és a reszelt sajtot. Enyhén sózzuk és borsozzuk.

A harmadik tésztalapot még a deszkán osszuk fel szeletekre (pl. 12 részre), majd helyezzük a burger tetejére. Kenjük le felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.

Sütés:

A megformázott burgert pihentessük 10-15 percig. Ezután előmelegített, 200 °C-os sütőben (légkeveréssel) kb 35-40 perc alatt süssük aranybarnára.

Tálalás:

Sütés után hagyjuk pár percig pihenni, majd melegen szeleteljük.

Tipp:

A tölteléket variálhatjuk ízlés szerint: kerülhet bele bacon, kukorica vagy akár csípős paprika is. Ha fűszeresebb szószt szeretnénk, adjunk a paradicsomszószhoz egy kevés chilit vagy bazsalikomot.

https://receptneked.wps.hu/teszta/pizza-burger/