Elkészítése
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Egy pohárba cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük 1 dl langyos tejjel. Lefedjük, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a 2 evőkanál olajat, 1 kávéskanál ecetet, 2 evőkanál krumplipüréport, 2 evőkanál tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, és egy kevés langyos vizet. A vizet apránként adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl híg. Az alapanyagokat addig keverjük, amíg közepesen lágy tésztát kapunk.
A tésztát kelesztőtálba tesszük, és kb. fél órát kelesztjük. Ezután egy tálcát beolajozunk, a tésztából olajos kézzel kis halmokat szaggatunk, majd a tálcára helyezzük. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és további kelesztésre hagyjuk, amíg szépen meg nem nő.
Egy serpenyőben bőséges olajat forrósítunk. Az olajos kézzel széthúzott, megformált tésztákat a forró olajba tesszük, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A megsült lángosokat lecsepegtetjük, majd törlőpapírra tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálaláskor a lángosokat sózzuk, tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti, fokhagymával is megkenheti. Az eredmény egy ropogós és ízletes lángos lesz.
