Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Stíriai metélt recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 4 főre

  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • só
  • 8 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg búzadara
  • 1 db citrom reszelt héja

A tepsi kikenéséhez

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

Az áttört túrót a liszttel, két egész tojással és egy kevés sóval összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük a metéltet, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.

A puha margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, a búzadarát és a reszelt citromhéjat. Beleforgatjuk a kihűlt túrós metéltet, végül óvatosan hozzákeverjük a két tojás kemény habbá vert fehérjét is.

Egy tepsit kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.

Porcukorral meghintve, melegen vagy langyosan tálaljuk.

Tipp

Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöt is keverhetünk a masszába. A tetejét megszórhatjuk egy kevés fahéjas porcukorral is, így illatosabb és mutatósabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/teszta/stiriai-metelt-2/