Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőgyéni lagzis kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 6 dl tej
  • 70 g vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje

Töltelék

  • szilvalekvár

Tetejére

  • darált dió
  • porcukor
  • ánizs
  • 1 tojás

Elkészítése

2 dl langyos tejbe teszek 1 evőkanál cukrot és ebben felfuttatom az élesztőt.

A tészta hozzávalóibóból, a maradék tejjel és a megkelt élesztővel selymes tésztát gyúrok, majd a végén dolgozom bele a tojásfehérjék kemény habját.

Letakarva duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát ujjnyi vasgatra nyújtom, egyforma négyzetekre vágom, majd mindegy négyzet közepére teszek szilvalekvárt. Sarkait összefogom és becsomagolom, nehogy sütés közben a lekvár kifolyon.

Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd belesorakoztatom a tésztákat az összefogott felükkel lefelé.

Egy tányérban elkeverem a diót a porcukorral és az ánizzsal. Egy másik tálkában felverek egy tojást.

A tészták tetejét megkenem a tojással, majd megszórom a diós keverékkel. 15 percig pihentetem, majd 190-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütöm.

https://receptneked.wps.hu/teszta/szogyeni-lagzis-kalacs/