A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott sonkás szalámit és a pritaminpaprikát, majd együtt pirítjuk néhány percig. Felöntjük kevés vízzel, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, megsózzuk, megszórjuk cukorral, majd belekeverjük az áttört fokhagymát.
Közben a spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a paradicsomos alaphoz forgatjuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés vizet, majd rozmaringgal ízesítjük, és összeforraljuk.
A tésztát kisebb tepsibe öntjük, megszórjuk reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezután kivesszük, megszórjuk friss, aprított bazsalikommal, és ismét kevés sajtot reszelünk rá. Visszatesszük a sütőbe további 5-6 percre, amíg a sajt szépen ráolvad.
Forrón tálaljuk, a tetejére friss bazsalikomleveleket tehetünk díszítésként.
Tipp
Ha még tartalmasabbá szeretnénk, a szószba tehetünk szeletelt gombát vagy kukoricát is. A trappista sajt helyett mozzarellával vagy parmezánnal készítve még olvadósabb, olaszosabb ízvilágot kapunk.