Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- kb 2,5 dl langyos tej
- 1 tojas
- egy csapott evőkanalnyi só
- 1/2 dl olaj
Töltelék:
- lehet édes (túró, mák, dió töltelék….stb) vagy sós is (pörkölt, darált húsos massza, fasírt…stb), ízlés kérdése
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a munkafelületre borítjuk és 1-2 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Éles késsel szabályos téglalappá alakítjuk, a leeső részeket félretesszük. Minden oldalától kb 10 cm-t hagyva, középre halmozzuk a tölteléket. A hosszabik oldalakon rézsútosan 3-4 helyen bevágjuk a tésztát, ezekkel felváltva a tölteléket beborítjuk.
A két rövidebb oldalon kialakítjuk a fejet és a farkat. A korábban félretett tésztadarabokból kialakítjuk a szemeket, lábakat.
Tojással lekenjük és 200 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.