Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók 3 darabhoz: Tészta: 50 dkg liszt 2,5 dl langyos víz 1 dkg friss élesztő 2 ek olíva olaj csipet só Feltét: 30 dkg darált disznó vagy bárány hús 1 kisebb fej vöröshagyma 1 ek olíva olaj só, bors,paprika kakukkfű paradicsom 20 dkg reszelt sajt a szóráshoz tálaláshoz sűrű görög joghurt Elkészítése: Szerencsésnek érzem magam, mert […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
anikò varga
Beküldte: 2014.02.28.

Elkészítése

Hozzávalók 3 darabhoz:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 ek olíva olaj
  • csipet só

Feltét:

  • 30 dkg darált disznó vagy bárány hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek olíva olaj
  • só, bors,paprika
  • kakukkfű
  • paradicsom
  • 20 dkg reszelt sajt a szóráshoz
  • tálaláshoz sűrű görög joghurt


Elkészítése:

Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik a hosszúkás”pizzát – pidet”. Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében – közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres “török kávéval”. Azonban mindenképp ajánlom egy jó hideg “Efes” sörrel történő öblögetését is, majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami komoly társadalmi hagyományoknak örvend 🙂 Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízhatást érhetünk el 🙂
A lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, belemorzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót és az olajat is hozzáöntjük. A “megéledt” kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzáadjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

A feltéthez egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, majd félre tesszük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk és újból kelesztjük (az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk).

Egy gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve a feltéteknek. A húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük.

Azonnal, forrón tálaljuk, kínálhatunk hozzá sűrű, krémes görög joghurtot is.
Jó kísérletezést az új ízvariációkhoz!
[box style=”info”]Gyors kelesztés érdekében a sütőt max 40 fokra bekapcsolom. Mind a kovászt, mind a majdan kelesztendő tésztát is, gyorsított eljárásban kellő állagúra érlelem :)[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Török Évszak: Egész évben Ételallergia: Tojásmentes receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Vacsora
anikò varga
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is