Elkészítése
A lisztet sós vízzel rugalmas tésztává gyúrom. A víz mennyiségét nehéz megmondani, mert függ a liszt minőségétől, én mérni sem szoktam. Apránként adom a vizet a liszthez, és az ujjhegyemmel dolgozom bele. Amikor már jól összeáll, alaposan átgyúrom, hogy szinte hólyagos legyen a tészta.
Ezután egy nejlonzacskóban, szobahőmérsékleten pihentetem 1/2-1 órát. Ekkorra egy kicsit meglágyul a tészta, enyhén kinyújtom, és 3 cm-es csíkokra vágom. A csíkokat a kezemben tovább nyújtom, és közben párcentis darabokat tépdesek belőle egyenesen a forró, sós vízbe.
Amikor egy adag kész és feljött a víz tetejére, sült szalonna zsírjára szedem ki. Kis adagokban főzöm, hogy ne legyen ideje túlfőni.
Túróval, tejföllel és szalonna pörccel tálalom.
