Elkészítése
A tészta elkészítése
A cukrot és a tojássárgákat alaposan, körülbelül fél órán át habosra keverjük, amíg könnyű, levegős masszát nem kapunk. Ha modern, nagy teljesítményű konyhai gépet használunk, ez az idő jelentősen lerövidül. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből felvert kemény habot. A tésztát 9 vékony lapra osztjuk, és előmelegített sütőben megsütjük őket.
A töltelék elkészítése
A cukrot, a tojásokat és a vaníliás cukrot gőz felett folyamatosan kevergetve felverjük, amíg sűrű, krémes állagot nem érünk el. Amikor a krém már megfelelően sűrű, hozzáadjuk a kakaóport és a vajat, majd tovább keverjük, amíg homogén nem lesz. Az így kapott krém lágyabb állagú lesz, nem kemény.
A torta összeállítása és díszítése
A megsült lapokat egyenként megkenjük a krémmel, egymásra rétegezzük, majd a torta tetejét is bevonjuk a maradék krémmel. Akinek a hagyományos dobos torta cukormáza jobban tetszik, azt is elkészítheti a tetejére. A díszítéshez tejszínhabot és marcipán virágokat használhatunk, amelyek szépen mutatnak a tortán, és esztétikailag is különlegesebbé teszik.
Ez a recept sokféleképpen variálható, és már több formában is elkészítettem, mindegyik változat nagy sikert aratott.
