Elkészítése
Almás töltelék elkészítése
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd lereszeljük. A citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Az almát az olvasztott vajon a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal addig pároljuk, amíg teljesen megpuhul. Ezután hagyjuk kihűlni.
Tészta elkészítése
A tojások sárgáját a puha vajjal és a cukorral habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tejszínnel felváltva a masszához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.
Összeállítás és sütés
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk. A tészta felét belesimítjuk, ráhalmozzuk a kihűlt almatölteléket, majd befedjük a maradék tésztával. A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kissé kihűlni.
Tipp
A töltelékbe keverhetünk egy marék mazsolát vagy darált diót is, így még gazdagabb lesz az íze. A tortát tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.
