Elkészítése
Karamellizált mandula:
A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor karamellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen. Majd kavarjuk bele a mandulát és törjük durvára. A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni és biztosan egyenlő lesz.
Tészta:
A tésztához 70 g cukrot az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra. A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez. A tojásfehérjét 25 g cukorral verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortakarikába öntsük bele. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük kb 20 percig. Rácson hűtsük ki
Pálinkás krém:
A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
Barack krém:
A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
A barackkrémhez a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60 fokra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára. Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
Karamell mousse:
A karamell moussehoz a tejet, 135 g habtejszínt és a mézet forraljuk fel. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102 fokot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját és amikor 105 fokos lesz, akkor lassan csorgassuk hozzá a karamellt.
Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát és verjük kihűlésig.
400 g habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá. Öntsük a tészta tetejére és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
Karamell glazing:
A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt, ezután kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát és öntsük a karamell mousse tetejére.
Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
A díszítéshez a porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.
A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.
A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)
Még melegen egy késsel szedjük fel és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.









