Elkészítése
Mákos piskóta:
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára dolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a darált mákot és a szódabikarbónát, végül a tejjel összekeverjük. A tortakarikát (26 cm-es) sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Fehér csokoládés:
A fehér csokoládét felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A hideg tejszínt habbá verjük és négy részletben a csokoládéhoz keverjük. A citrom levét és reszelt héját a cukorral összemelegítjük, hozzáadjuk a zselatint és simára dolgozzuk. A citromos zselatint, a mascarponét és a csokoládés habot összekeverjük, majd félretesszük.
Citromkrém:
A citrom levét és héját a cukor felével felforraljuk. A maradék cukrot a tojásokkal és a tojássárgájával kihabosítjuk, majd lassan, folyamatos keverés mellett a citromos alaphoz öntjük. Habverővel keverjük, amíg besűrűsödik, de nem forr fel. A krémhez hozzákeverjük a zselatint, majd a hideg vajat kisebb adagokban, hogy sima, egynemű állagot kapjunk.
Torta összeállítása:
A kihűlt mákos alapra egyenletesen ráöntjük a fehér csokoládés mousse-t és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a citromkrémet rákenjük és a tortát 2-3 órára a hűtőbe helyezzük. Tálalás előtt késsel körbevágjuk a forma szélénél, majd eltávolítjuk a tortakarikát.
Díszítés:
A tortát ízlés szerint fehér csokoládéval, pirított mandulával, citromkarikákkal vagy aszalt vörösáfonyával díszíthetjük.
Tipp:
Ha intenzívebb citromos ízt szeretnénk, a krémbe reszelhetünk extra citromhéjat is. A fehér csokoládé egy részét helyettesíthetjük étcsokoládéval, így kontrasztosabb, kevésbé édes változatot kapunk.

