Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos, fehér csokis mousse torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Mákos piskóta:

  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 12 dkg darált mák
  • 70 ml tej
  • 7 dkg finomliszt
  • 9 g szódabikarbóna

Fehér csoki mousse:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 2 evőkanál cukor
  • 30 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 citrom héja és leve
  • 10 g zselatin

Citromkrémhez

  • 3 citrom leve
  • 2 citrom héja
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 g zselatinpor

Elkészítése

Mákos piskóta:

A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára dolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a darált mákot és a szódabikarbónát, végül a tejjel összekeverjük. A tortakarikát (26 cm-es) sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 180 fokon körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

Fehér csokoládés:

A fehér csokoládét felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A hideg tejszínt habbá verjük és négy részletben a csokoládéhoz keverjük. A citrom levét és reszelt héját a cukorral összemelegítjük, hozzáadjuk a zselatint és simára dolgozzuk. A citromos zselatint, a mascarponét és a csokoládés habot összekeverjük, majd félretesszük.

Citromkrém:

A citrom levét és héját a cukor felével felforraljuk. A maradék cukrot a tojásokkal és a tojássárgájával kihabosítjuk, majd lassan, folyamatos keverés mellett a citromos alaphoz öntjük. Habverővel keverjük, amíg besűrűsödik, de nem forr fel. A krémhez hozzákeverjük a zselatint, majd a hideg vajat kisebb adagokban, hogy sima, egynemű állagot kapjunk.

Torta összeállítása:

A kihűlt mákos alapra egyenletesen ráöntjük a fehér csokoládés mousse-t és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a citromkrémet rákenjük és a tortát 2-3 órára a hűtőbe helyezzük. Tálalás előtt késsel körbevágjuk a forma szélénél, majd eltávolítjuk a tortakarikát.

Díszítés:

A tortát ízlés szerint fehér csokoládéval, pirított mandulával, citromkarikákkal vagy aszalt vörösáfonyával díszíthetjük.

Tipp:

Ha intenzívebb citromos ízt szeretnénk, a krémbe reszelhetünk extra citromhéjat is. A fehér csokoládé egy részét helyettesíthetjük étcsokoládéval, így kontrasztosabb, kevésbé édes változatot kapunk.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/citromos-feher-csokis-mousse-torta/