Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Citromos- mákos minitorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához

  • 6 db tojás
  • 120 g cukor
  • 60 g liszt
  • 120 g darált mák

Töltelékhez

  • 6 db tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 150 g nyírfacukor
  • 6 lap zselatin
  • 4 dl habtejszín
  • 3 db citrom

Elkészítése

Piskóta

A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat és a cukrot. Ezután beleforgatjuk a lisztet, végül a darált mákot is. A masszát kivajazott tortaformába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul. Akkor jó, ha a beleszúrt villa tisztán jön ki belőle.

Krém

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, amíg megpuhulnak. A tojássárgáját a tejjel és a nyírfacukorral együtt melegítjük, de nem forraljuk. A megpuhult zselatint kinyomkodjuk, majd a meleg krémbe tesszük, és elkeverjük benne. Félretesszük hűlni. Közben a habtejszínt kemény habbá verjük, majd amikor a krém kihűlt, lassan, kanalanként hozzáforgatjuk. Ezután belereszeljük a három citrom héját, és jól elkeverjük.

Összeállítás

A piskótát kettévágjuk, a krémmel megtöltjük, majd a tetejét is bevonjuk. A tortaformában könnyebb összeállítani, így biztosan megtartja az alakját. A tetejét citromszeletekkel díszítjük, az oldalát darált dióval vagy mandulával vonhatjuk be. A kész tortát hűtőbe tesszük, hogy teljesen összeálljon.

Tipp

Ha intenzívebb citromos ízt szeretnénk, a krémbe egy kevés frissen facsart citromlevet is tehetünk. A torta tetejére szórhatunk kevés porcukrot, vagy díszíthetjük citromfű levelekkel is a még frissebb hatásért.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/citromos-makos-minitorta/