Elkészítése
Piskóta elkészítése
Először megsütünk két darab, 24 cm átmérőjű tortaformában egyenként 6 tojásos piskótát. Amikor kihűltek, mindkettőt kettévágjuk, így összesen négy tortalapot kapunk. A konyhát ilyenkor átlengi a piskóta illata.
Krém elkészítése
A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromok reszelt héjával. Lassan hozzáadjuk az egyik citrom kifacsart levét, majd ízlés szerint citromaromát is tehetünk bele, attól függően, hogy mennyire szeretjük a citrom ízét.
A habtejszínt kemény habbá verjük. Ha szükséges, habfixálót vagy két evőkanál feloldott zselatint adunk hozzá, hogy megtartsa az állagát. A felvert habot óvatosan belekeverjük a vajas krémbe, így a krém könnyű lesz, és nem lesz intenzív vajas íze.
Torta összeállítása
A tortalapokat megkenjük a citromos krémmel. Ha szeretnénk, extra réteget is adhatunk a tortához: vékony citromkarikákat vágunk, négybe szeljük őket, és a rétegek közé helyezzük. A torta külsejét is megkenjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük.
Tálalás és díszítés
A torta akkor a legfinomabb, ha előző nap elkészítjük, mert így a piskóta magába szívja a citromos krémet, amitől enyhén nedves, puha és krémes lesz. Az oldalait citromkarikákkal díszítjük, a tetejére pedig marcipánt vagy további citromkarikákat helyezhetünk.
Sztori
Aki szereti a citromot, ezt a tortát imádni fogja! Hidd el, több idő megcsinálni, mint megenni. Sok sikert hozzá!
