Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokis diótorta csokigyurmával recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Diós piskótához

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 12 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg darált dió

Kakaós piskótához

  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 12 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 púpos evőkanál kakaópor

Krém

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • rumaroma

Csokigyurmához

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 30 g méz
  • 1 kávéskanál étkezési keményítő (vagy liszt)

Elkészítése

Először elkészítjük a diós piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a vízzel és a cukorral, majd hozzáadjuk a diót, a sütőporral elkevert lisztet, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ha van lefagyasztva tojásfehérjénk, most 1-2 darabot felhasználhatunk hozzá. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 centiméteres tortaformába öntjük, és 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Ugyanezen módon készítjük el a kakaós piskótát.

Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a krémet. A pudingot 8 dl tejjel megfőzzük, majd amikor kihűlt, a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, és a hideg pudingot folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Ezután belekeverjük a diót és a rumaromát is.

A kihűlt piskótákat kettévágjuk, és elkezdjük rétegezni a tortát. Alulra egy kakaós piskóta kerül, majd krém, utána diós piskóta, és így tovább, amíg a rétegek elfogynak. Hagyjunk elegendő krémet a torta bevonására és díszítésére. Egész diószemekkel is dekorálhatjuk a tortát.

A csokigyurmához az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a mézet és a keményítőt. Egy vágódeszkát frissen tartó fóliával borítunk be, erre öntjük a csokis masszát. Spatulával folyamatosan válasszuk el a masszát a deszkától, és a fólián lévő olajat töröljük le papírtörlővel. Körülbelül 10 perc alatt a massza gyurma állagúvá válik, és máris lehet vele dolgozni.

A kinyújtott masszából pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, ezekből rózsákat formázunk. A levelekhez friss rózsaleveleket használunk: bekenjük őket étolajjal, majd a csokigyurmába nyomjuk, és késsel körbevágjuk. A levelek erezete rajta marad a gyurmán. Hűtőben megszilárdítjuk a díszítést.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/csokis-diotorta-csokigyurmaval/