Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokis-epres torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Sima piskóta

  • 4 db tojás
  • 16 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Diós piskóta

  • 4 db tojás
  • 8 dkg finomliszt
  • 8 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Kakaós piskóta

  • 4 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál forró víz

Epres krém

  • 6 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 8 db eper (én 8 db közepes epret szeleteltem bele)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Csokis krém

  • 6 dl tej
  • 2 tábla étcsokoládé
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál finomliszt

Tetejére

  • eper
  • étcsokoládé
  • vaj

Elkészítése

A három piskótát egy nagyobb, lapos tepsiben sütjük meg, amit sütőpapírral bélelünk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a piskótalapokat 20 perc alatt készre sütjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját leforrázzuk 5 evőkanál forró vízzel, majd hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, és a piskótának megfelelő egyéb hozzávalókat (például diót vagy kakaóport). Simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a két masszát. Sütőport nem teszünk bele, mert nem cél a magas piskóta.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a két krémet.

Az epres krémhez 4 dl tejet a cukrokkal felforralunk. A maradék 2 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, majd a forró tejhez adjuk, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Az apróra vágott epret a krémhez adjuk, és még néhány percig főzzük, míg kellően sűrű lesz.

A csokis krémet ugyanígy készítjük el, de a végén hozzáadjuk a két tábla apróra tördelt étcsokoládét, amelyet addig keverünk, míg fel nem olvad. Vajra nincs szükség, így is jól kenhető és nem folyós a krém.

A tortát rétegezzük: alulra kerül a sima piskóta, erre a csokis krém. Középre helyezzük a diós piskótát, erre az epres krémet kenjük. Legfelülre a kakaós piskóta kerül.

A tortát hűtőbe tesszük, hogy a krémek megdermedjenek. Ezután az étcsokoládét kevés vajjal felolvasztjuk, és a torta tetejére kenjük. Eperrel díszítjük, majd alaposan lehűtjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/csokis-epres-torta/