Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládé torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 9 db tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 8 dkg liszt
  • 9 db tojásfehérje

Krém

  • 3 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 20 dkg vaj

Tálaláshoz

  • tejszínhab

Elkészítése

A tojássárgákat (9 db) és a porcukrot (25 dkg) alaposan felverjük, amíg habos és világos nem lesz. A kakaóport összekeverjük a liszttel, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojásos cukorhoz hozzáadjuk a tojásfehérjehab kb. felét, majd óvatosan belekeverjük a lisztes kakaóport. Végül a megmaradt tojásfehérjehabbal lazítjuk fel a masszát, hogy könnyű és levegős legyen.

Az így elkészült tésztát egy 25 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. A tészta nem igényel sütőport, hiszen a felvert tojásfehérje adja meg a megfelelő állagot.

Krém elkészítése

A krémhez 3 egész tojást és 3 tojássárgáját kikeverünk 20 dkg cukorral és 5 dkg kakaóporral. Gőz felett sűrű krémmé főzzük, majd levéve a gőzről, belekeverünk 20 dkg vajat, hogy krémes és selymes állagú legyen. Hagyjuk kihűlni.

Miután a torta megsült és kihűlt, a krémmel megtöltjük a torta belsejét, és bevonjuk vele a külsejét is. A végeredmény egy rusztikus, házias kinézetű csokitorta lesz.

Tálalás

A tortát házi készítésű tejszínhabbal tálaljuk, ami még krémesebbé és gazdagabbá teszi az ízélményt.

Sztori

Ez a csokitorta a családom kedvenc édessége, amit nagymamám receptfüzetében találtam meg. A füzetben Francia csokitortaként említették, amit a nagymamám a helyi plébánosunk házvezetőnőjétől tanult. A legenda szerint a plébános nagy világjáró volt, és minden országban, ahol megfordult, új receptekkel tért haza. Akár igaz ez a történet, akár nem, számunkra ez a torta a világ legfinomabbja!

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/csokolade-torta/