Tészta elkészítése
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást és egy csipet sót, majd alaposan beledolgozzuk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport a tésztára szórjuk, majd a tejjel együtt beleforgatjuk.
A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük. 180°C-on (gáz 2-3 fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
Töltés és díszítés
Amikor a tortalap kihűlt, keresztben félbevágjuk, és az alsó részt megkenjük eperlekvárral. Az epret megmossuk, és a díszítéshez 1/4-ét félretesszük, a maradékot nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
A habtejszínt félig felverjük, majd a habfixálót és a vaníliás cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret óvatosan belekeverjük. Az alsó tortalapot megkenjük az epres hab felével, majd ráfektetjük a másik lapot. A maradék habot a tetejére simítjuk, és legalább két órára hűtőbe tesszük.
Díszítés és tálalás
A maradék epret felszeleteljük, és a torta tetejét feldíszítjük vele. A tortát 12 szeletre vágjuk, majd tálaljuk.
Tortaforma mérete:
26 cm
Sztori
A keserű kakaóval készült tészta és a vaníliás-epres habtejszín kombinációja tökéletes délutáni kávé vagy tea mellé.