Narancsos piskóta (2 laphoz)
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet és a reszelt narancshéjat. A fehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül az olvasztott vajat.
A masszát két egyforma lapban, sütőpapírral bélelt nagy tepsiben sütjük meg, 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (tűpróbáig). Hűlés után a felső kérget vékonyan levágjuk. A lapokat 6–6,5 cm széles csíkokra vágjuk, mindegyiket megkenjük szilvalekvárral, majd spirálba tekerjük, egymáshoz illesztve a következő csíkokat, míg egy nagy roládot nem kapunk.
Csokoládés piskóta (2 laphoz)
A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Hozzáadjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet, végül az olvasztott vajat.
A masszát két részben, 20 cm-es tortaformában sütjük 170 °C-on kb. 20 perc alatt (tűpróbáig). Hűlés után a felső kérget vékonyan levágjuk.
Tejszínhab
A zselatint a vízzel elkeverjük, majd kis lángon melegítjük, amíg feloldódik. Kissé hűlni hagyjuk. A behűtött tejszínt kemény habbá verjük, ízlés szerint porcukorral és vanília esszenciával ízesítjük, majd a zselatint belecsorgatjuk, így stabil habot kapunk.
Összeállítás
Egy csokoládés piskóta lapot teszünk alulra, megkenjük a tejszínhab egy részével, erre kerül a narancsos piskótából tekert rolád (szilvalekvárral töltve). Befedjük egy újabb réteg tejszínhabbal, majd ráhelyezzük a másik csokoládés piskótalapot.
Az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal, és ízlés szerint díszítjük.
Tipp
A szilvalekvár helyett kipróbálhatjuk fahéjas almával vagy meggylekvárral is, így más ízvilágot kapunk. A tetejét megszórhatjuk reszelt csokoládéval vagy kandírozott narancshéjjal, ami szépen kiemeli a torta ízeit.