Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládés, szilvás rolád torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Narancs piskótához (2 laphoz)

  • 8 db tojássárgája
  • 4 dkg cukor
  • 4 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 2 db narancs reszelt héja
  • 8 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg vaj (olvasztva)
  • 2 csomag sütőpor

Csokoládés piskótához

  • 4 db tojássárgája
  • 2 dkg porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag sütőpor

Tejszínhabhoz

  • 2 evőkanál zselatin
  • 4 evőkanál víz
  • 5 dl habtejszín
  • porcukor
  • 1 teáskanál vanília esszencia
  • szilvalekvár

Elkészítése

Narancsos piskóta (2 laphoz)

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a frissen facsart narancslevet és a reszelt narancshéjat. A fehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül az olvasztott vajat.

A masszát két egyforma lapban, sütőpapírral bélelt nagy tepsiben sütjük meg, 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt (tűpróbáig). Hűlés után a felső kérget vékonyan levágjuk. A lapokat 6–6,5 cm széles csíkokra vágjuk, mindegyiket megkenjük szilvalekvárral, majd spirálba tekerjük, egymáshoz illesztve a következő csíkokat, míg egy nagy roládot nem kapunk.

Csokoládés piskóta (2 laphoz)

A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Hozzáadjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet, végül az olvasztott vajat.

A masszát két részben, 20 cm-es tortaformában sütjük 170 °C-on kb. 20 perc alatt (tűpróbáig). Hűlés után a felső kérget vékonyan levágjuk.

Tejszínhab

A zselatint a vízzel elkeverjük, majd kis lángon melegítjük, amíg feloldódik. Kissé hűlni hagyjuk. A behűtött tejszínt kemény habbá verjük, ízlés szerint porcukorral és vanília esszenciával ízesítjük, majd a zselatint belecsorgatjuk, így stabil habot kapunk.

Összeállítás

Egy csokoládés piskóta lapot teszünk alulra, megkenjük a tejszínhab egy részével, erre kerül a narancsos piskótából tekert rolád (szilvalekvárral töltve). Befedjük egy újabb réteg tejszínhabbal, majd ráhelyezzük a másik csokoládés piskótalapot.

Az egész tortát bevonjuk a maradék tejszínhabbal, és ízlés szerint díszítjük.

Tipp

A szilvalekvár helyett kipróbálhatjuk fahéjas almával vagy meggylekvárral is, így más ízvilágot kapunk. A tetejét megszórhatjuk reszelt csokoládéval vagy kandírozott narancshéjjal, ami szépen kiemeli a torta ízeit.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/csokolades-szilvas-rolad-torta/