Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Csokoládétorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál forró víz
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag sütőpor (12 g)

Fehér krém

  • 1 csapott evőkanál zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
  • 3 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín

Barna krém

  • 1 csapott evőkanál zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg csokoládé
  • 2 dl habtejszín

Tetejére

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg fehércsokoládé

Oldalára

  • csokiforgács

Díszítéshez

  • 10 dkg csokoládé
  • 1 - habtejszín

Elkészítése

Tésztához:

A tojásokat a cukorral 10 perc alatt habosra verjük robotgéppel. Hozzáadjuk a forró vizet, az olajat, majd óvatosan belekeverjük a liszt, kakaópor és sütőpor keverékét. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha kihűlt, hosszában ketté-, majd keresztben is félbevágjuk, hogy 4 lapot kapjunk. Az egyik oldalukat gömbölyűre vágjuk.

Fehér krémhez:

A zselatint a vízbe áztatjuk 10 percre. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, lassan hozzáadjuk a forró tejet, és folyamatos keverés mellett, gőz fölött vagy alacsony lángon sűrűsödésig főzzük (kb. 10-15 percig). A forráspontot ne érje el. A zselatint alacsony hőmérsékleten feloldjuk, majd hozzáadjuk a tojásos krémhez. Hagyjuk kihűlni, közben habverővel átdolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a kihűlt krémmel.

Barna krémhez:

A csokoládét felaprítjuk. A zselatint a vízbe áztatjuk 10 percre. A tejet felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, lassan hozzáöntjük a forró tejet, és folyamatos keverés mellett besűrítjük (kb. 10 perc alatt). A zselatint feloldjuk, majd a krémhez adjuk. Hozzákeverjük a csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen elolvad. Hagyjuk kihűlni, majd habverővel átdolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe.

Torta összeállítása:

A tortalapokat a kétféle krémmel betöltjük, rétegezve. Ügyeljünk rá, hogy maradjon krém a torta bevonásához és díszítéséhez is.

Díszítés:

A kétféle csokoládét gőz fölött megolvasztjuk az olajjal, és a torta tetejére csorgatjuk. Az oldalát csokiforgáccsal bevonjuk. A maradék csokoládéból szív alakú díszeket készíthetünk: a csokoládét zsírpapírra csurgatjuk, megdermedés után szaggatóval formázzuk.

A habtejszínt kemény habbá verjük, és habrózsákat nyomunk a torta szélére.

A kész tortát legalább 5-6 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

A tepsi mérete: 25×39 cm

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/csokoladetorta/