Először a dió kb. 1/4-ét durvára aprítjuk, a maradékot pedig finomra őröljük. A vajat megolvasztjuk, és a darabokra tört csokoládét hozzáadjuk, hagyva, hogy a meleg vajban felolvadjon. Közben a tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, míg a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A cukros tojássárgához hozzáadjuk a csokoládés vajat, az őrölt diót, a konyakot, majd a lisztet is, és simára keverjük a masszát.
Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab. A tésztát egy 24 cm átmérőjű kivajazott és zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntjük. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, és a tortát 10 percig ezen a hőmérsékleten sütjük. Ezután 150 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és további kb. 40 percig sütjük, amíg a torta átsül.
A glazúr elkészítéséhez a habtejszínt felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét és kis darabokban a vajat. Folyamatosan kevergetjük, amíg a keverék simává nem válik. Miután elkészült, hagyjuk állni 2-4 órán át, hogy a glazúr besűrűsödjön. Amikor a torta teljesen kihűlt, a glazúrt egyenletesen rákenjük a tetejére és az oldalára, majd dióval díszítjük.