Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós csokoládétorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 200 g dióbél
  • 250 g vaj
  • 200 g étcsokoládé (70%)
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál konyak (elhagyható)
  • 1 dl finomliszt

Csokoládéglazúrhoz

  • 200 g étcsokoládé (70%)
  • 1 dl habtejszín
  • 0,75 bögre cukor
  • 75 g szobahőmérsékletű vaj

Díszítéshez

  • kb 25 g felezett dióbél
Diós csokoládétorta

Elkészítése

Először a dió kb. 1/4-ét durvára aprítjuk, a maradékot pedig finomra őröljük. A vajat megolvasztjuk, és a darabokra tört csokoládét hozzáadjuk, hagyva, hogy a meleg vajban felolvadjon. Közben a tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, míg a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A cukros tojássárgához hozzáadjuk a csokoládés vajat, az őrölt diót, a konyakot, majd a lisztet is, és simára keverjük a masszát.

Ezt követően óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, ügyelve arra, hogy ne törjön össze a hab. A tésztát egy 24 cm átmérőjű kivajazott és zsemlemorzsával beszórt tortaformába öntjük. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, és a tortát 10 percig ezen a hőmérsékleten sütjük. Ezután 150 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és további kb. 40 percig sütjük, amíg a torta átsül.

A glazúr elkészítéséhez a habtejszínt felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét és kis darabokban a vajat. Folyamatosan kevergetjük, amíg a keverék simává nem válik. Miután elkészült, hagyjuk állni 2-4 órán át, hogy a glazúr besűrűsödjön. Amikor a torta teljesen kihűlt, a glazúrt egyenletesen rákenjük a tetejére és az oldalára, majd dióval díszítjük.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/dios-csokoladetorta/