Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós tórta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 6 evőkanál cukor

Diós lap

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál darált dió
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt

Krém

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 6 evőkanál darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 teáskanál margarin

Elkészítése

Piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját simára keverjük a cukorral. A két részt óvatosan összeforgatjuk, majd finoman belekeverjük a lisztet. Kivajazott, lisztezett közepes méretű tepsiben megsütjük.

Diós lap elkészítése

A diós lapot ugyanúgy készítjük, mint a piskótát, csak a liszt nagy részét darált dióval helyettesítjük. A diót fokozatosan adagoljuk a masszához, a lisztet pedig utoljára keverjük bele. Ezt is kivajazott, lisztezett tepsiben sütjük meg.

Krém elkészítése

Kevés tejben simára keverjük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, és fokozatosan felöntjük a maradék tejjel. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a hideg krémhez. Végül belekeverjük a darált diót.

Összeállítás és befejezés

A megsült lapokat tetszés szerint kettévágjuk, ha elég magasak. Rétegezve összeállítjuk: egy diós lapra krémet kenünk, rá egy piskótalapot teszünk, majd ismét krém következik. Így rétegezzük, amíg a lapok elfogynak. A tetejére mindig krém kerüljön. A maradék vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a kakaót, és a hideg krém tetejére öntjük bevonatként.

Tipp

A torta íze másnapra még jobban összeér, ezért érdemes előre elkészíteni. A krémbe kevés rumaromát vagy reszelt narancshéjat is keverhetünk, hogy különlegesebb ízt kapjunk. A tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval vagy csokiforgáccsal, így még mutatósabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/dios-torta/