Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diótorta tejszínes gesztenyekrémmel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál darált dió (enyhén megpirítva)
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott vaj

Krém:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál hidegen keverhető vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál rumaroma

Kenés:

  • 15 dkg sárgabaracklekvár

Máz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál olaj

Elkészítése

Piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk.

A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük.

A sárgákat a vízzel, a barna cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót, majd alaposan összekeverjük.

A masszát fellazítjuk egy kevés tojáshabbal, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a maradék habot is.

A tortaformát (22 cm átmérőjű) kikenjük olajjal, az alját sütőpapírral béleljük.

Belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Ezután rácson hagyjuk kihűlni.

Krém:

A gesztenyemasszát egy villával összetörjük és a rummal vagy aromával elkeverjük.

A habtejszínt a pudingporral együtt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát.

Összeállítás:

A kihűlt piskótát három lapra vágjuk.

Az első lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rásimítjuk a krém felét.

Rátesszük a második lapot, megint lekvár, majd a maradék krém következik.

Végül a harmadik lappal befedjük, és előkészítjük a mázat.

Máz:

A vajat, a csokoládét és az olajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd még melegen bevonjuk vele a tortát.

A tetejét díszíthetjük egy kevés darált dióval és gesztenyekrémmel.

Ezután a tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tipp:

Ha szeretnénk különlegesebb ízt, a piskótába tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat vagy őrölt fahéjat. A gesztenyekrémbe pedig jól illik néhány kanál mascarpone is, ettől még selymesebb lesz.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/diotorta-tejszines-gesztenye-kremmel/