Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük.
A sárgákat a vízzel, a barna cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót, majd alaposan összekeverjük.
A masszát fellazítjuk egy kevés tojáshabbal, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a maradék habot is.
A tortaformát (22 cm átmérőjű) kikenjük olajjal, az alját sütőpapírral béleljük.
Belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ezután rácson hagyjuk kihűlni.
Krém:
A gesztenyemasszát egy villával összetörjük és a rummal vagy aromával elkeverjük.
A habtejszínt a pudingporral együtt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a gesztenyemasszát.
Összeállítás:
A kihűlt piskótát három lapra vágjuk.
Az első lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, majd rásimítjuk a krém felét.
Rátesszük a második lapot, megint lekvár, majd a maradék krém következik.
Végül a harmadik lappal befedjük, és előkészítjük a mázat.
Máz:
A vajat, a csokoládét és az olajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd még melegen bevonjuk vele a tortát.
A tetejét díszíthetjük egy kevés darált dióval és gesztenyekrémmel.
Ezután a tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tipp:
Ha szeretnénk különlegesebb ízt, a piskótába tehetünk egy kevés reszelt narancshéjat vagy őrölt fahéjat. A gesztenyekrémbe pedig jól illik néhány kanál mascarpone is, ettől még selymesebb lesz.