Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dobos torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 24 dkg finomliszt

A krémhez

  • 6 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kakaó
  • 50 dkg vaj

A karamellmázhoz

  • 15 dkg cukor
  • 0,5 kiskanál ecet

Elkészítése

A tésztához az 5 egész tojást és 5 tojássárgáját a cukorral együtt habosra keverjük, míg kemény nem lesz. Ezután felváltva hozzáadjuk a lisztet és az 5 tojásfehérjéből készült kemény habot. Erősen kikent és lisztezett tortaformában vagy tepsiben 5 vékony lapot sütünk 180 fokon, világosra. A megsült lapokat széles kés segítségével deszkára csúsztatva hagyjuk kihűlni, és melegen ne rakjuk egymásra, hogy ne görbüljenek meg.

A krémhez a vaj kivételével az összes hozzávalót sűrű krémmé főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kihabosítjuk.

A legszebb laphoz elkészítjük a karamellmázat: a cukrot világosra pirítjuk, hozzáadjuk az ecetet, és gyorsan a lapra öntjük. Megvajazott késsel elsimítjuk, majd ugyanazzal a késsel jelöljük be a szeletek helyét. A többi lapot vékonyan megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük, majd a torta oldalát is bekenjük a maradék krémmel. A karamellás lapot a tetejére tesszük, és ízlés szerint díszítjük.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/dobos-torta-2/