Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Dobos torta gluténmentesen recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta

  • 12 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 60 dkg rizsliszt
  • 6 csipet szódabikarbóna
  • 6 csipet só

Krém

  • 35 dkg cukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 6 tojás
  • 30 dkg margarin

A karamellhez

  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 teáskanál margarin

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból 6 darab piskótát sütünk. Piskótánként: 2 tojásból, 4 dkg cukorból, 5 dkg rizslisztből, csipetnyi sóval és szódabikarbónával.

A lisztet szitáljuk át, melybe teszünk csipetnyi szódabikarbónát. A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral. Akkor jó, ha a cukor feloldódik és a krém kifehéredik. Az átszitált lisztet fokozatosan keverjük a tojáskrémbe.

A tojásfehérjét, csipet sóval verjük kemény habbá. A tojáshabot óvatos mozdulatokkal, keverjük a krémhez. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótatésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 12-15 perc alatt készre sütjük.

Ha készen vagyunk a piskótákkal, hozzáfoghatunk a krém elkészítéséhez.

A krémet szeretem legalább 1 nappal előre elkészíteni, mert finomabb és jobban összeáll!

A cukrot, kakaót és az egész tojásokat gőz fölött addig főzzük, míg a cukor el nem olvad és az egész krém jól összeáll. Ezután teljesen kihűtjük, majd ezt követően hozzákeverjük a vajat, amit legalább 10-15 percig robotgéppel jól kikeverünk.

A karamellhez a cukrot simára keverjük a vízzel, majd hozzákeverjük az ecetet és a margarint. Ezután közepes lángon, állandó kevergetés mellett világos színűre karamellizáljuk.

Kiválasztunk egy tortalapot (a legszebbet), majd a forró karamellt ráöntjük és egyenletesen elsimítjuk. Ezután a még meleg karamellen, késsel bejelöljük a tortacikkeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni, megkeményedni (a kést margarinnal vékonyan kenjük meg, akkor nem fog ráragadni a karamell).

A tortalapokat egyenletesen megkenjük a krémmel, végül pedig ráhelyezzük a karamelles tortalapot. Ízlés szerint a torta oldalán a krémet még megszórhatjuk darált dióval vagy kókusszal is.

Ezután hűvös helyre tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen és könnyen tudjuk majd szeletelni. Tálalás előtt éles késsel, a jelölések mentén felszeleteljük a tortát.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/dobos-torta-glutenmentesen/