Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Emeletes citromtorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 1 db citrom
  • 225 g liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 225 g margarin
  • 225 g porcukor

Krémhez

  • 2 db tojás
  • 75 g porcukor
  • 1 db citrom
  • 50 g vaj

Mázhoz

  • 1 db citrom
  • 125 g porcukor

Elkészítése

észta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kikenünk olajjal és kibélelünk sütőpapírral.

A lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat, a porcukrot és a vajat hozzáadjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. A citrom reszelt héját és levét is belekeverjük.

A masszát három részre osztjuk, és egyenként 15–20 perc alatt megsütjük a tortalapokat (ha csak egy forma áll rendelkezésre, egymás után sütjük ki őket). A lapokat rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Krém

A tojásokat egy hőálló tálban villával felverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd a vajat is. Forró vízgőz felett, folyamatos keveréssel sűrű krémmé főzzük. Akkor jó, ha a keverőkanálra már ráragad. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

Összeállítás

Az első tortalapot tányérra tesszük, megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot. A maradék krémet rásimítjuk, végül befedjük a harmadik lappal.

Máz

A porcukrot a citrom kifacsart levével összekeverjük, amíg enyhén folyós mázat kapunk. A torta tetejére öntjük, vizes késsel elsimítjuk, majd megszórjuk a reszelt citromhéjjal.

Tipp

Ha szeretnénk, a krémbe keverhetünk kevés vaníliát vagy narancshéjat is. A torta másnapra még finomabb, mert a lapok átveszik a krém ízét és jól összeérnek.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/emeletes-citromtorta/