észta elkészítése
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortakarikát kikenünk olajjal és kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat, a porcukrot és a vajat hozzáadjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. A citrom reszelt héját és levét is belekeverjük.
A masszát három részre osztjuk, és egyenként 15–20 perc alatt megsütjük a tortalapokat (ha csak egy forma áll rendelkezésre, egymás után sütjük ki őket). A lapokat rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Krém
A tojásokat egy hőálló tálban villával felverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd a vajat is. Forró vízgőz felett, folyamatos keveréssel sűrű krémmé főzzük. Akkor jó, ha a keverőkanálra már ráragad. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
Összeállítás
Az első tortalapot tányérra tesszük, megkenjük a krém felével, majd ráhelyezzük a második lapot. A maradék krémet rásimítjuk, végül befedjük a harmadik lappal.
Máz
A porcukrot a citrom kifacsart levével összekeverjük, amíg enyhén folyós mázat kapunk. A torta tetejére öntjük, vizes késsel elsimítjuk, majd megszórjuk a reszelt citromhéjjal.
Tipp
Ha szeretnénk, a krémbe keverhetünk kevés vaníliát vagy narancshéjat is. A torta másnapra még finomabb, mert a lapok átveszik a krém ízét és jól összeérnek.