Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Eperkrémes torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Fondant

  • 1 kg átszitált porcukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál margarin
  • 1 evőkanál zselatin
  • 4-6 evőkanál víz

Tortalap

  • 3 db tojás
  • 19 dkg cukor
  • 19 dkg finomliszt
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 meleg víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó (ha kakaós tésztát szeretnénk )

Eper krém

  • 25 dkg eper
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál eperízű pudingpor
  • 3 evőkanál víz

Vajas eper krém, a külső borításhoz

  • 1 csomag eperízű pudingpor
  • 12 dkg cukor
  • 10-15 dkg margarin

Elkészítése

A zselatint a vízben feloldjuk, majd gőz felett felmelegítjük. Hozzáadjuk a margarint és a mézet, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük az átszitált porcukor felét és a keményítőt. Kézi mixer vagy dagasztógép segítségével összedolgozzuk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék cukrot, amíg rugalmas, formázható állagú masszát kapunk. Ha túl kemény, kevés vízzel lazíthatjuk.

A fondantot légmentesen fóliába csomagolva legalább 6 órán át hűtőben pihentetjük.

A tortalaphoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet. A sütőport a liszttel elkeverjük, és fokozatosan a masszához szitáljuk. Ha kakaós változatot szeretnénk, a kakaóport is ekkor adjuk hozzá. A tésztát kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.

Az eperkrémhez az epret a cukorral kis lángon főzni kezdjük. Amikor az eper megpuhult, hozzáadjuk a vízben elkevert pudingport, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Teljesen kihűtjük.

A vajas eperkrémhez a pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejhez öntve sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, a puha margarinnal habosra keverjük.

A torta összeállításához a piskótát félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük az eperkrémmel, majd ráhelyezzük a felső lapot. Az egész tortát vékonyan bevonjuk a vajas eperkrémmel, hogy a fondant jól tapadjon rá. Ha van időnk, egy órára hűtőbe tesszük.

A fondantot porcukros felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a tortára terítjük. A tetejét és az oldalát egyenletesen elsimítjuk, a felesleget levágjuk.

A maradék fondantból kiszúrók segítségével díszeket készíthetünk. Ha színezni szeretnénk, ételfestéket gyúrhatunk bele, de ügyeljünk rá, hogy a folyékony színező kissé lágyíthatja a fondantot.

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/eperkremes-torta-2/