Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Eperzselés sajttorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Alap

  • 25 dkg zabkeksz
  • 10 dkg vaj

Sajtkrémes réteg

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 tojás

Zseléhez

  • 5 szem eper
  • 2,5 dl víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag tortazselé

Elkészítése

Egy 24 cm-es tortaformát kívülről bevonjuk több rétegben alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral.

A zabkekszet összemorzsoljuk vagy ledaráljuk, esetleg késes aprítóval morzsásra dolgozzuk. A vajat felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk úgy, hogy pereme is legyen.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe helyezzük és 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját és mindegyikkel jól kikeverjük a masszát.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbáverjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra ráöntjük.

A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát.

Ezután visszahelyezzük a tepsit a meleg sütőbe, majd 180 fokon kb 60 percig sütjük a tortát. Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, akkor takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. (Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)

A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját és így hagyjuk a tortát kihűlni.

Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd kb 10 percig főzzük. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett egy percig főzzük még, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

A teljesen kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).

https://receptneked.wps.hu/torta-receptek/eperzseles-sajttorta/