Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Epertorták

Torta receptek

Epres-mogyorós torta

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 24 cm-es formához Tészta: 15 dkg liszt 10 dkg vaj 5 dkg porcukor 5 dkg darált mogyoró 1 tojássárgája 1-2 ek hideg víz Karamellöntet: 4 ek barna cukor 7 dkg vaj 0,5 dl tejszín Krém: 25 dkg mascarpone 2-3 ek porcukor 2 csomag vaníliás cukor 2 dl habtejszín 40 dkg eper tetejére pirított mandulaforgács […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
KGizi
Beküldte: 2015.08.17.

Elkészítése

Hozzávalók:

24 cm-es formához

Tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mogyoró
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek hideg víz

Karamellöntet:

  • 4 ek barna cukor
  • 7 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2-3 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 40 dkg eper
  • tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)


Elkészítése:

A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a formát. (Én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam.) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.

A hűtőből kivéve villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal….).

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe.

Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.

Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.

Az elkészült karamellt tegyük félre, és hűtsük langyosra. (Ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit.)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (Ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is.)

Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez.

A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.

Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal. (Nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.)

Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Nyár Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
KGizi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is